Pierogi z ziemniakami i swojską kiełbasą
Podobno tradycyjne podkarpackie jadło. Pierogi z Ziemniakami i wiejską kiełbasą. Ja dzisiaj jadłem po raz pierwszy i nie znałem wcześniej tego przepisu. Wyszły pyszne i jak powiedziała moja osobista małżonka "rozpływają się w ustach" Na przepis trafiłem przypadkiem błądząc w internetach, a że po świętach pozostały nadwyżki z kiełbasy to padło hasło " po pierogu !"
Przepis z neta lekko zmodyfikowałem dodając dobrą garść kolendry i łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Ciasto na pierogi: Każdy niech robi według własnego przepisu. Jedni dają jajko inni nie. Dowolność
3szklanki mąki łyżeczka soli 1 jajko ,szklanka wody ile weźmie (około 90 szt.) wyrabiamy i zostawiamy na ½ godziny by odpoczęło.
Dzisiaj ciasto było bez jajka, za to z zaparzaną mąką. Do mąki (3 szklanki) wlewamy małymi dawkami wrzącą wodę i niechaj mikser zagniata na odpowiednią konsystencję.
W wersji FIT z mąką pszenną razową wszystko tak samo tylko dodatkowo łyżka oliwy.
Farsz
Około kilograma ugotowanych, lekko osolonych ulubionych ziemniaków
około 40 dkg wiejskiej kiełbasy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
pęczek świeżej kolendry lub łyżka suszonej
łyżka gotowych suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Wykonanie.
Ziemniaki po odcedzeniu ubijamy na gładko, nie solimy. Kiełbasa odda później sól i może być za słono. Kiełbasę po obraniu ze skórki mielimy, ziemniaki można zemleć razem z kiełbasą. Raz przepuścić przez maszynkę wystarczy. Cebulę podsmażamy w głębokiej patelni na oleju lub innym tłuszczu jak się lekko zarumieni dodajemy zmieloną kiełbasę. Podsmażamy około 10 minut i łączymy z ziemniakami. Wyrabiamy na gładką, jednorodna masę i dodajemy zioła. Teraz ewentualnie korygujemy smak przez dodanie soli i pieprzu.
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i na średnim ogniu gotujemy aż wypłyną.
Omasta i podanie
Tutaj pozostawiam dowolność, od masła z podsmażoną cebulką, śmietanę, czy skwarki z topionej słoniny.
Ja podałem na liściach sałaty (fot.) z trzema łyżkami śmietany i na górę łyżka topionego masła z cebulką.
SMACZNEGO!
Podobno Geslerowa robiła podobne
OdpowiedzUsuń