Zapieczona fasola Piękny Jaś
Składniki:
500g białej, dużej suchej fasoli Piękny Jaś.
oliwa 100ml
1 posiekana cebula
4 pokrojone ząbki czosnku, 2 młode marchewki pokrojone w plasterki, 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę i dodatkowo puszka pomidorów 400ml, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2-3 liście laurowe, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego, sól i pieprz. Świeże zioła, oregano, tymianek...
Podajemy z:
* Świeża bagietka
* Ser feta który możemy pokruszyć na świeżo po wyciągnięciu z piekarnika jak i dodać do pieczenia na 10 minut przed końcem
Z inny potrzebnych rzeczy to naczynie do zapiekania. Ja zapiekłem z tagine.
Przygotowanie:
Jeśli nie kupimy fasoli moczonej, bo takową można kupić to moczymy po przepłukaniu w wodzie zalewając fasolę wodą 2-3 cm powyżej stanu. Moczymy całą noc. Fasolę gotujemy w wodzie z moczenia z liściem laurowym, zielem dosalając do smaku. Gotujemy do miękkości. odcedzamy pozostawiając część wody.
Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę. Przesmażamy 5-7 minut i dajemy czosnek i jeszcze całość męczymy 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy świeże pomidory i przecier pomidorowy, pozostałe dwa listki laurowe. Po 3-4 minutach dość intensywnego smażenia wlewamy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy około 200-250ml wody z gotowania fasoli i całość pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 10minut. Teraz czas na ugotowaną fasolę i zioła które dodajemy do naczynia. Po doprawieniu solą i pieprzem potrawa może potrzebować łyżeczki cukru. To zależy od jakości użytych pomidorów.
Teraz wszystko ląduje w naczynie żaroodporne i do piekarnika na godzinę w temperaturze około 180C. Na dziesięć minut przed końcem odkrywam pokrywkę i teraz można posypać pokruszona fetą. Ale jak napisałem wcześniej można dodać na świeżo.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz